• madalina@aripideinger.com
  • +4 0745 088 636

UN NOU INCEPUT, UN NOU AN ȘCOLAR

  • 6 months ago
  • Source: https://www.aripideinger.com/
  • 280

Şcoala nu este doar locul unde se învaţă. Şcoala este locul tovărăşiei. Prietenia poate da vieţii tonurile cele mai profunde şi mai frumoase. Şcoala nu oferă copiilor doar instrucţie, ci şi un prilej de a-şi dezvolta valorile umane netrecătoare - colegialitatea, acceptarea diversităţilor, bunătatea şi compasiunea. Aceste valori aproape că se subînţeleg  la vârsta timpurie, mulţi copii deja le descoperă spontan. Sarcina şcolii este ca aceste valori să nu se stingă odată cu maturizarea, ci să se dezvolte până la acţionarea conştientă şi responsabilă a fiecărui individ.



Un nou an școlar aduce noi provocări; oameni noi, locuri noi, situații noi. Mă gândesc la copiii care merg pentru prima dată la școală, la cei care încep un nou ciclu școlar.

Din primele zile de şcoală ale copilăriei mele, eu,  nu-mi amintesc decât băncuţa cu cărticele şi ceva dulce care ne aștepta în clasa aranjată drăguţ de doamna învăţătoare. După mulți ani am  revenit în curtea şcolii, ţinându-mi copiii de mână.

Acum revin în calitate de învățătoare așteptându-mi copiii cu nerăbdare, multă dragoste și multe surprize. Așa am aflat că surprizele, clasa frumos gătită și pregătită, dulciurelele sunt suportate de cadrele didactice și uneori de implicarea unui părinte sau a unui ONG.


Mă bucur că, acum, începutul de an şcolar începe să  le fie dedicat copiilor şi că micuţii sunt întâmpinaţi cu baloane colorate, uneori cu animatori, cântece şi bucurie autentică.

In calitate de reprezentant al Asociației Cultural-Creștină ”Aripi de Înger” nu pot să nu mă gândesc la copiii care iși doresc să trăiască și să simtă bucuria unui Nou Început – al unui  Nou  An Școlar.

Știți cât de mulți copii sunt care nu au posibilitatea să isi cumpere nimic nou când merg la școală?  Sau care chiar  riscă să nu ajungă la școală din cauza sărăciei? Pentru mine, asta e de neimaginat și de aceea încerc pe cât este posibil să ajut copiii să meargă la școală. Educatia e cheia unei lumi mai bune. Nu putem să îmbunătățim ceea ce avem dacă suntem  needucați, dacă  nu reușim ca majoritatea dintre copiii societății  noastre să ajungă la școală, să știe să scrie, să citească, să înțeleagă matematica, geografia, istoria și câte și mai câte. Școala deschide noi oportunități pentru toată lumea – afli tot felul de lucruri și poți lua o decizie informată.

Astfel, alături de oameni inimoși, echipa ”Aripi de Înger” reușește în fiecare an să aducă bucurie în rândul copiilor. Anul acesta am fost susținuți și de Fabrica Dr. Oetker.

Am vizitat și sau bucurat de darurile noastre micuții speciali de la Asociația ”Lasă-mă să-ți aud glasul”, Complexul de Servicii pentru Copii cu Handicap Trivale, Pitești, Asociația Sfânții Spiridon și Irina, Centrul Școlar de Educație Incluzivă ”Sfânta Marina” și  Grădinița pentru copii cu handicap ”Sf. Marina” din Curtea de Argeș, Școala Gimnazială ”Nicolae Bălcescu” și  Școala Gimnazială ”Nicolae Bălcescu”- Structură I, Școala Gimnazială ”Negru Vodă”, Școala Gimnazială ”Adrian Păunescu” din Pitești dar și copii proveniți din medii defavorizate sau  încadrați în diferite forme de handicap. Darurile Asociației Cultural-Creștină ”Aripi de Înger” au ajuns la peste 2 000 de copii din tot județul Argeș.

Sunt atât de fericita că Dumnezeu mi-a oferit acest dar, darul de a investi în oameni. Dăruirea şi implicarea reprezintă viața în complexitatea ei: oameni, acțiuni, sentimente, visuri, opinii, experiență, bucuria de a primi zâmbete şi mulţumiri, de a ajuta un om.


Implicarea în diferite acţiuni de caritate a devenit un stil de viaţă – mă face să mă simt împlinită şi să mă încarc pozitiv.

Bucuria pe care o primesc este aceea de a fi unul lângă celălalt, de a îi asculta, de a consola și a da aripi, de a auzi  râsete de copii, de a lua contact cu simplitatea, să văd  mereu  cerul albastru  și să  primesc cu inima deschisă tot ce mi se oferă în dar.

Fiecare dintre noi trebuie să donăm  câte ceva. Sigur avem hainuțe și jucării în stare bună care nu ne mai trebuie și cu care nu  mai avem ce face, este o oportunitate perfectă să ajutăm  pe cineva care are, cu adevărat  nevoie de ceva ce nouă ne prisosește. De aceea fac un apel către toți  OAMENII ”Donați pentru copiii noștri, susțineți Școala”. Haideți să nu mai lăsăm  pe seama altora să decidă viitorul educațional al copiilor noștri. Să formăm  o ECHIPĂ și să fim ARMONIE!

Odată cu acest Început, Un Nou An Școlar, voi să iniția un proiect de antreprenoriat și  strângeri de fonduri pentru școli, școala are nevoie de susținerea noastră a adulților dar și a elevilor. Aceste activități de strângere de fonduri pentru școli sunt esențiale pentru realizarea diferitelor inițiative școlare, cum ar fi activitățile extracurriculare, investițiile în resursele școlare etc.

De ce este esențială strângerea de fonduri pentru școli?

Ideile de strângere de fonduri în cadrul unui curs sunt esențiale pentru diverse inițiative școlare, cum ar fi activitățile extracurriculare, investițiile în resursele școlare, suplimentarea bugetului, acordarea de burse și ajutoare financiare, printre altele. Aceste inițiative sunt deosebit de importante în Școli pentru că, din păcate, sistemul nu face și nu oferă nimic pentru modernizarea și dotarea școlilor, a claselor.

Rolul părinţilor şi al cadrelor didactice este incomensurabil. Atât de important este! Ca adulţi, suntem colaboratori şi aliaţi la una dintre cele mai mari activităţi ale vieţii - formarea corectă a personalităţii viitorilor adulţi.


Generozitatea vine întotdeauna la pachet cu Întâlnirea. Sub pretextul darului se deschid noi orizonturi de a cunoaște alte lumi.

Deviza Asociației Cultural- Creștină ”Aripi de Înger” este “COPIII SUNT VIITORUL, NOI SUNTEM MODELATORII” pentru că stiu că tinerii şi copiii, indiferent de situaţia în care se află, reprezintă o forţă, iar împreună putem schimba lumea în bine.

Aş vrea să cred că, şcoala este locul unde elevii învaţă cum  se zboară, nu cum se înfig picioarele în pământ. De unde să plece ştiind să îşi folosească libertatea înţelept, mai degrabă decât să îşi accepte limitele cu resemnare.

 

Prof. înv. primar Mădălina Fotache, manager de proiect și președintă a Asociației Cultural-Creștină ”Aripi de Înger”.